Skip to main content

Over mij

Technisch natuurkundige en wetenschapsjournalist

Ik ben Antoinette Brugman, technisch natuurkundige en wetenschapsjournalist. Ik ben begonnen met Exact Verwoord, omdat ik graag schrijf over wetenschap, techniek, natuurkunde, duurzaamheid en andere interessante onderwerpen.

Wetenschaps- en techniekcommunicatie

In 1995 heb ik mijn studie technische natuurkunde aan de Universiteit Twente afgerond bij de vakgroep Biofysische Techniek. Daarna heb ik een paar jaar gewerkt als bouwfysisch ingenieur. Langzamerhand ben ik me gaan toeleggen op wetenschaps- en techniekcommunicatie, omdat ik merkte dat daar mijn hart ligt. De cursus Wetenschapsjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht was me dan ook op het lijf geschreven. Later volgden nog de cursussen Schrijven voor internet en intranet en Storytelling in business.

Naast mijn freelance werk heb ik ook ervaring opgedaan in loondienst als voorlichter, redacteur en communicatiemedewerker. Momenteel werk ik met veel plezier twee dagen als medewerker wetenschapscommunicatie bij Discovery Museum. Daarnaast geef ik regelmatig het college ‘Schrijven over wetenschap’ voor tweedejaars bachelor studenten aan de bètafaculteit van de Radboud Universiteit. Beide dienstverbanden vormen een mooie aanvulling op mijn ervaring met het schrijven van artikelen.

De juiste vragen stellen

Mijn technisch-wetenschappelijke achtergrond vormt een goede basis voor het schrijven van inhoudelijke teksten over wetenschap en techniek. Hierin ligt dan ook mijn kracht: ik schrijf met kennis van zaken. Ik kan me eenvoudig verdiepen in technische onderwerpen en weet de juiste vragen te stellen om tot de kern van het onderwerp te komen.

Leesbare en toegankelijke teksten

Schrijven doe ik met plezier. Ik vind het mooi als ik mensen met mijn teksten kan uitleggen hoe iets in elkaar zit. Dit kunnen teksten zijn over eenvoudige, maar ook over complexe onderwerpen. Want juist als het onderwerp ingewikkeld is, begint het bij mij te kriebelen. Voor mij is het elke keer weer de uitdaging om alle informatie om te zetten in een mooie, pakkende tekst. Een tekst die aansluit bij wat u als opdrachtgever in gedachten heeft. Die de juiste toon weet te raken en aankomt bij de lezer. Tevreden ben ik pas als de tekst hieraan voldoet en ook nog eens soepel leesbaar en toegankelijk is.

Kinderen of volwassenen

De doelgroep waarvoor ik schrijf is heel divers en dat vind ik leuk. Of ik nu schrijf voor kinderen, voor jongeren of volwassenen, iedere doelgroep is voor mij boeiend.

Over mij